2015. július 13.

Frissített fanfic központ


Új funkcióval bővült a Fanfic központ, ezentúl látható lesz, hogy állnak az írók a művekkel,
esetleg kissé elmaradt néhány folytatása.



Néhányan már észrevehették, hogy a fanficek listájában a címek különböző színt kaptak. Ez főleg azoknak fog kedvezni, akik nem szeretnek belekezdeni befejezettlen mű olvasásába, így nem kell folyton utánanézni, mi a helyzet az általuk éppen véletlenszerűen kiválasztott történettel. A színek jelentésének leírása megtalálható közvetlenül a központban is. A halványabb színek természetesen továbbra is a látogatott oldalakat jelölik.

A színek jelentése a következő:

Zöld címek: mostanában érkezett hozzá új fejezet
Piros címek: két hónapja nem érkezett frissítés
Fekete címek: befejezett művek

Amennyiben az általad kedvelt és olvasott fanfic címének színe pirosra változik, nem kell csüggedni, lehet, az író éppen elfoglalt, és nem jutott ideje a folytatásra. Ha már jó ideje nem érkezett meg a várt frissítés, két dolgot tehetsz: felkeresed az írót, és megkérdezed, hogy halad, csinálja-e még. Ha igen, akkor természetesen vársz a következő fejezetre. Ha nem folytatja már, akkor kérhetsz engedélyt, hogy saját magad írd meg a további fejezeteket. Ehhez azonban szükséges, hogy a szerző az így elkészült fejezetet elolvassa, és személyesen nekünk írjon, hogy jóváhagyja, és kirakhatjuk a folytatást az új íróval. Ezt azért nem árt a további fejezeteknél is megejteni a biztonság kedvéért.
Ha az eredeti szerzőt sehogy sem lehet elérni, abban az esetben a fanfic befejezettlen marad.

A másik kérdést a félbehagyott fordítások alkotják. Fordítások esetén a mű címe mellett jelezve van, hogy melyik fanficet fordítják éppen, illetve melyik fordításához kell engedély, illetve melyikhez lehet kérés nélkül nekilátni. Ezeknél érdemes e-mailt küldeni a hunbrony@googlegroups.com címre előre, hogy lefoglaljátok, mielőtt még többen is elkezdenétek ugyanazon történettel dolgozni. Amelyekhez engedély kell, ott egyértelműen ugyanaz a helyzet, mint a simán félbehagyott fanficeknél. Sőt, itt lehet, hogy a fordító egy részt már elkészített a következő fejezetből, csak nem fejezte be, így ráadásul nem is kell az elejétől kezdenetek a munkát.

Ha valami hibát észleltek, vagy hibásan lett megjelölve, jelezzétek itt, kommentben, hogy minél hamarabb javításra kerüljön.