2014. december 19.

Nem hiba, csak szerencsés véletlen

Meg kell hagyni, az Én pici pónim népszerűsége a célkorosztályon kívül eleinte kimondottan meglepőnek számított. A stáb viszont nem utasította el a váratlan rajongótábort, hanem sok egyéb mellett elkezdte apró, az idősebb nézők számára érthető utalásokkal megtűzdelni az epizódokat. Vegyük számba, mikkel is leptek meg minket az évadok során!

A végső határ

Egy mindenható lény, aki kedve szerint formálja a valóságot, leginkább önmaga mulattatására, és ezt az isteni hatalmú lényt John de Lancie személyesíti meg. Ismerős? Hát persze, ő Q a Star Trek-ből, pontosabban annak modern kori spinoffjaiból. Emellett a leírás hajmeresztően pontosan illik a Friendship is Magik második évadjának egyik fő antagonistájára, Discordra. Ez nem véletlen, a karaktert ugyanis eleve róla mintázták, majd megszerezték hozzá szinkronhangnak de Lanciet, hogy leheljen életet a számára egyébként is ismerős karakterbe.



A varázserő legyen veled

A Harmónia Visszatértében persze nem Discord az egyetlen, aki gyanúsan ismerős lehet valahonnan. Persze ezúttal nem személyről van szó, a Csillagok háborúja rajongóknak derenghettek ismerősen a záró képsorok. Nem is véletlenül, szinte kockáról kockára lemásolták az "Egy új remény" utolsó jelenetét.


Mint a popkultúra alapját jelentő film, persze nem úszta meg ennyivel. A Kristály Birodalom első részében Shining Armor érkezése is feltűnően hasonlít A birodalom visszavág azon jelenetére, amelyben Han megmenti Luke-ot a Hoth bolygón.

Később a harmadik évad során még egy A birodalom visszavág kikacsintás erejéig Twilight rögtönzött Jedi kiképzést is kap Yod... akarom mondani Zecorától. A varázspárbaj ezen jelenete szintén majdhogynem egy az egybeni koppintása Yoda és Luke eredetijének.


Ezek után természetesen a legutóbbi évad sem maradhat Star Wars referencia nélkül. A három már tömegben Discord dala, amely egyébként is dugig van utalásokkal, adta ezt meg nekünk. Ez alkalommal az Egy új remény plakátja elevenedett meg és késztette elismerő csettintésre az eredeti trilógia rajongóit.


Dráágaszááágom


Persze nem csak a sci-fi kockáknak áll a világ. Ami a 70-es 80-as évek fordulójának a Csillagok háborúja, az a 2000-es évek elejének A gyűrűk ura. Sokan máig a legjobb könyvadaptációnak tartják, így méltó módon meg is kellett róla emlékezni. Ennek lehettünk tanúi, amikor a Nuku leckében Twilight szinte tudathasadásos állapotban kezd vitatkozni önnön tükörképével.



Kígyók, miért pont kígyók?!


Daring Do le sem tagadhatná, hogy a nyolcvanas évek kígyófóbiás sírrabló régész professzoráról mintázták. Nem is igazán próbálták rejtegetni a dolgot, a Könyv és pánik című epizódban olvasott történet egyik jelenete nyíltan Az elveszett frigyláda fosztogatói egyik leghíresebbjét másolja, belekapva mindenbe, ami híressé tette Indyt.



A szépség és a szörnyeteg

A hatalmas szörny elragadja a hősnőt, majd egy magaslat felé veszi az irányt. A bestia megfékezésére, aki rettegésben tartja a várost, a légierőt vetik be. Ismerős? Persze. A King Kong számtalanszor feldolgozott és kiparodizált jelenete. Amely természetesen megjelent az Így neveld a kapzsiságodban is.



Felrázva, nem keverve


A Torta-túra a Barátság Expresszen, bár ízre kissé filler volt, az írók rogyásig pakolták utalásokkal. Már maga a címválasztás is Agatha Christie egyik leghíresebb regényét veszi alapul, a nyomozós történetszálat feldobták egy Sherlock-Watson-szerű nyomozópárossal és Pinkie teóriái is kimondottan érdekesen lettek tálalva. Köztük Pony Joeé, a titkosügynöké, aki azzal a szándékkal érkezett a luxusvonatra, hogy high-tech kémkütyüivel szabotálja a díjnyertes tortát.



Engem mindenki Tökinek szólít


Apró, de annál érdekesebb adalék, hogy a Cukihimlőben meglátogatott bowling pálya tömve van a kilencvenes évek egyik kultuszfilmje, A nagy Lebowski szereplőivel. Megnyerő személyiségükkel egész biztos színesebbé teszik Equestria mindennapjait.

Discord minden lélegzetvétele


Discord, mint ahogy már önmaga egy két lábom járó pop kulturális utalás, borítékolható, ha valahol megjelenik, ott záporozni fognak a szemfüles nézők számára elrejtett apróságok. 300, Mary Poppins, Félelem és reszketés Las Vegasban, Harry Potter, Terminator 2, Disney, összeszámolni is nehéz volna, milyen kikacsintásokkal bombáz minket ez az egyetlen szereplő.

Milyen doktor?


A fandom már a kezdetektől fogva összefésülte egy jelentéktelen homokóra cukijegyű mellékszereplő és a már fél évszázada futó angol TV sorozat, a Doctor Who címszereplőjét. A stábtól sosem volt idegen, hogy átvegyen néhány kedvelt elemet a rajongói közösségtől. Esetünkben nem is csak egy halványan elejtett apróságról van szó, hanem a tizedik Doktor és útitársa Rose Tyler egy konkrét epizódjára utalásról az újrakezdés utáni második évadból a Szellőcskék szárnyán című epizódban. Ahol pedig a Doktor feltűnik, ott általában legalább egy várost, ha nem az egész univerzumot veszély fenyegeti. Talán megérne egy epizódot, mi után nyomozott a 3D-s szemüvegében.

Törvényen kívül


A '80-as években az ezermester túlélők sorozatai jártak virágkorukban. Ott volt ugye McGyver, aki a fűből is bombát csinált, és a Szupercsapat, akik a hadbíróság által elítélt szökevényekként járták a világot és segítettek akin tudtak. Jó példával jártak elöl a Cukijegy Lovagoknak, akik a nagy elődök stílusában próbáltak megleckéztetni Egy romlott almát.

Egy kis kikapcsolódás


Nem csak munkából áll az élet, és úgy látszik, az ebéd szünetben egy-egy kult-klasszikus film mellett azért rámarkolnak egy Play Station kontrollerére. Nem igen lehet más magyarázat, miért tesz látogatást Equestria legnagyobb vásárába a God of War Kratosa vagy Twilight miért bújik Solid Snake bőrébe a Csak idő kérdésében.

Ha pedig ráuntak a PS exkluzív darabokra, úgy látszik náluk is nagy sikere lett a Bioshocknak. Persze ezúttal nem valamelyik halálosztó szelídült meg és bújt a patások bőrébe. Az Infinite dimenzióutazó ikreinek is lehetett mit áruba bocsátania.


Persze még ezek mellett is számtalan kisebb nagyobb utalás gazdagítja a sorozatot és jelent érdekes pluszt a felfedezőinek. Neked melyik a kedvenced?